onsdag 29 april 2009

What are the Habits of Mind of the future?

Just spent two days in the delightful company of Professor Art Costa, founder of the Habits of Mind of successfull behaviour. I have seldom met a person that devoted to his interest in the development of education, pedagogy and the bettering of man kind. His favourite Habit of Mind, although he might not know it, surely must be "being open to lifelong learning". His interest in our teacher team and in our methods and students was endless.

I devoted myself to do my best to find the answers to the question - What will be the habits of mind of the future sucessfull people? Specifically, how will the new ICT environment with social networking and what lies beyond web 3.0 effect  what will be the successfull behaviour of the future entrepeneurs and innovators?

Art Costa Centre

tisdag 28 april 2009

Compaq mini

Compaq mini 3990:- på elgiganten. Verkar ha ett fördelaktigt tangentbord. Någon som testat?

fredag 24 april 2009

Framtidens skola

Förutom att Prezi ger hur coola och snygga presentationer som helst, så är innehållet i nedanstående presentation kortfattat, bra och tänkvärt. Vart är vi om fem tio år?

http://prezi.com/43282/

Uppfångat i min twitterström från jackiegerstein.

Vem kommer att mjölka drakarna inom IKT i skolan?

Draknästet hade premiär igår. Har sett den engelska förlagan, men får titta på svt-play i helgen för att kolla in den svenska varianten. Det var enligt Ellwe ett bra program. Det finns redan i dag företag som specialicerat sig på hårdvara och kompetens inom området IKT i skolan. Kommer vi att få se några entrepenörer inom detta område i draknästet? Eller, kanske än mer intressant, när kommer vi att få se de första eleverna ställa upp med sina färska idéer för att tjäna pengar på de nya sociala nätverken. Vem kommer att prestentera morgondagens bilddagbok eller twitter? Det skall bli spännande att se. Kanske det blir jag? Kanske blir det du? Vilken är din idé?

Draknästet på SVT-play.

Bildkälla: svt.se

onsdag 22 april 2009

Jonas Hällebrand om självklarheten med en dator per elev

IT-pedagogen Jonas Hällebrand från Gunnesboskolan i Lund intervjuades idag i Sydsvenskan angående självklarheten i att varje elev skall ha var sin dator i skolan. Du hittar artikeln här. Budskapet kan inte framföras för många gånger, och nu börjar omvärlden springa om gamla svedala. Eller förresten, vi har aldrig varit i tätposition i den här frågan.

tisdag 21 april 2009

Lärarhögskolorna hakar på...

...inte med en-till-en kanske, men man har på senare tid startat upp projekt och planering inför att på allvar få in IKT i lärarutbildningen. Något som jag (även av egen erfarenhet) vill påstå inte varit fallet tidigare. I Malmö har man exempelvis startat "Medea Collaborative Media Initiative". Projektet har även än blogg här. I Växjö bedrivs en liknande utveckling som bland annat (antar jag) dokumenteras på bloggen Ungkommunikation av Lennart Axelsson, som i sitt senaste inlägg tar upp utbildningsministerns syn, via ett väl valt citat ifrån svd, på att det råder olika datortäthet bland lärare och elever i landet: 

"En lärares huvuduppgift är ju inte vid datorn, utan i klassrummet. Den som arbetar på ett kontor behöver en dator hela tiden."

Lennart har rätt när han frågor sig om Jan Björklund över huvud taget vet något om hur datorer används eller kan komma att användas i framtiden, om han  eller hans efterträdare bara släpper till lite.

Uppdatering 22 april: Anette Johnsson är nationell koordinator för nätverket IT i lärarutbildningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 15 april 2009

Per Falk om twitter och Delicious i undervisningen

I Nacka ser man framåt. Kort video ifrån e-mässa i kommunens regi om hur twitter och delicious kan användas i undervisningen. Fångat i larmats twitterfeed. Det finns även en del 2 här.

[vodpod id=Groupvideo.2371545&w=425&h=350&fv=%26rel%3D0%26border%3D0%26]

söndag 12 april 2009

Hur ändras kommunikationsmönstren med var sin dator?

Om man som elev sitter med ansiktet ned i datorn? Kan det vara skillnad mellan manligt och kvinnligt? Kan det spela roll för huruvida eleverna känner sig ensamma? Istället för att diskutera med varandra så sätter de sig och skriver eller pillar på datorn? Intressanta frågor. Finns det någon forskning på området? Om inte annat så får man väl samla lite empiriska data med tiden.

onsdag 8 april 2009

Nu har omvärlden fattat!(?)

Att det är elevdatorer som gäller i framtiden. Att det kanske tom är elevdatorer som skall rädda branchen. Inte för att verka näsvis, men det hade ju vissa av oss listat ut för ett rätt bra tag sedan.  IDG skriver i alla fall om den kommande miljardmarknad som elevdatorn utgör. Vissa återförsäljare har fattat galoppen och specialicerad sig med försäljning mot skolor. Själv kommer jag att få testa en lenovo S10 som ett av företagen har som huvudalternativ. En netbook alltså. Man skriver på it24 att marknaden kan vara värd 4 miljarder per år. En siffra som om jag får rätt är lite i överkant. Visst kommer många företag att vilja sälja in dyra försäkringar och kanske överprisade datorer, men till slut kommer någon att hitta en variant på dator som är billig, tålbar och som inte behöver några dyra garantier.  Räkna med ett totalpris på 5000 på tre år, multiplicerat med en halv miljon elever. Det ger, om min inbyggda miniräknare ger mig rätt, 2,5 Miljared kronor, som skall slås ut på tre år. Låt oss avrunda till en miljard om året. Det är inte fyra miljarder, men inte heller småpotatis. Nu verkar det iofs som om den halva miljon elever som IDG räknat på är de som idag inte har en dator. Vilket alltså förklarar den höga ingångssiffran. 

Man skriver vidare i artikeln att marknaden är enorm och att aktörerna känner till det. För vissa verkar det uppvaknadnet iofs ha kommit lite för sent. Acer är inte direkt med på tåget vad det gäller hållbarhet och service på sina datorer, eller är vi på vår skola helt enkelt en för liten kund?

Passar på att flagga för min uppdatering av skoldatorer-sidan. Har börjat lista datorer. Just nu finns där Lenovo s10 Ideapad, med sin snabbstartsfunktion,  Gigabyte T1028 och Samsung NC20

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 7 april 2009

Sex teknologier som kommer att förändra framtidens utbildning

eschoolnews hittade jag en artikel som beskriver sex teknologier som kommer att förändra utbildningen inom en femårsperiod. Det har nog redan börjat säger jag. Så här ser det tydligen ut vad det gäller framtida teknologier: 
- One year or less: collaborative environments and online communication tools
- Two to three years: mobile devices and cloud computing
- Four to five years: smart objects and the personal web

De första två posterna på listan känner vi nog redan till, det handlar om tillgänglighet, mobilitet, och kollaboration.  Men vad är "smarta objekt"? Så här definierar man det: 
any physical object that includes a unique identifier that can track information about the object.

Det verkar vara ett sätt att "ladda" fysiska objekt med information i molnet, eller möjligen tvärt om. Det här kräver lite mer undersökning från min sida. En början till sådan objekt finns redan i termer av smarta klistermärken med streck-kod (!) och Quick Response (QR) tags. 

Nog passar denna framtidsvision in som en del av min vision 2015. Hur väl den kommer att stämma med verkligheten får väl framtidens verklighet utröna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,