lördag 12 september 2009

Debatten om framtidens skola äntligen igång?

Politiker och opinionsbildare har legat lågt i frågan om framtidens skola - framförallt gällande fraktidens skola ur ett IT-perspektiv. Hittade på skolväskans blogg länkar till några artiklar som kanske tyder på att saker håller på att förändras. Framförallt ett inlägg i svenska dagbladet inger lite hopp. Några politiker från ett parti i regeringsställning kritiserar (indirekt) den politik, eller avsaknad av politik som bedrivs på området idag. Man skriver bland annat:
"Vår utgångspunkt är att skolan måste vara relevant för eleverna. De måste känna att den är på riktigt, att de lär sig viktiga saker som de har nytta av. Skolan får inte vara en helt annan värld än världen utanför, det är viktigt för deras syn på det skolan representerar. Upplevelsen av en modern och framåt skola är viktig för elevernas vilja att lära."

En idé man för fram är att bannlysa datorklassrummen och att 1-till-1 bör bli regel inom fem år snarare än undantag? Min känsla är att inom fem år tvingas skolorna göra det till en regel om de vill överleva, oavsett vad politikerna säger. Fast det är klart, Björklund kanske tycker man bör förbjuda datorer, mobiler och liknande i klassrummet.

Säg det till en skolminister som inte tycker eleverna skall hålla på med att leta information och surfa på internet.

Pedagogikprofessorn Roger Säljsö citeras i Aftonbladet:
”Att lära sig hur man utvecklar en ståndpunkt, hur man försvarar den och att inse när man har fel, är inte någon exklusiv verksamhet förbehållen eliter; det är i själva verket demokratins kärna.”

Där måste jag säga att jag benhårt håller med. Att lära unga människor vad de vet, hur de kan veta att de vet det de vet och var gränserna för deras kunskaper ligger och hur dessa kan utvidgas - det är ett uppdrag för skolan. Att ge människor en sund dos av självkritik och skeptisism, det är den typen av skola jag hade hoppats våra skolpolitiker hade fått genomgå.

HD :
"Tyvärr är fortfarande en del lärare negativa till IT. Men det borde de inte vara. Jag hoppas istället att fler och fler lärare inser att terminologin för datorer är minst lika viktigt att lära ut som orden spinnrock och skomakare."

Viktigare än att övertyga alla lärare om vikten av IT är att övertyga skolministern. Hoppas artikelskrivaren (M)  jobbar på det.

När alla skolor inom några år får möjligheten att tillgodose alla elever med en dator så hoppas jag att  politikerna ger medel för att utbilda lärare och skolledning så att man kan hantera situationen, för när väl datorn befinner sig i klassrummet, precis som papper och penna i elevernas händer - then what? Teachers get ready - there's a train a coming...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar